Nekateri poznate obe plati mojega življenja, nekateri ne. V zadnjih letih velik del mene (zopet) zajema duhovnost in osebnostni razvoj, ki na prvi pogled nimata veliko povezave s zavarovalništvom. Panogo, ki me spremlja že skoraj četrt stoletja.

 

Kaj pa je sploh zavarovalništvo ?

Zavarovalništvo je nastalo v Angliji v 17 stoletju, ko so na željo ladjarjev ustanovili prvo zavarovalnico Lloyd’s. Že prej pa osnove zavarovalništva zaznamo tudi že pri starih Kitajcih.

 

V osnovi je zavarovalništvo namen in funkcija zavarovanja zagotavljanje finančnih sredstev posameznika proti raznovrstnim nevarnostim in negotovostim. Ima tudi družbeno psihološko funkcijo saj zmanjšuje strah pred dogodki, ki ogrožajo preživetje posameznika. S sklenitvijo zavarovanja oseba namreč poskrbi za svojo finančno in socialno varnost.

 

In naj na prvi pogled zgleda še tako čudno osebno smatram zavarovalništvo v času v katerem smo prav tako potrebno kot je naše osebno delo na sebi, dvigovanje naše zavednosti in duhovna rast.

 

Zakaj mnogi med nami dnevno meditiramo ? Ne zato ker imamo preveč časa ! Ne. Zato ker je meditacija dobra za naš notranji mir, ki je še kako potreben v današnjem času.

Vse več ljudi se zaveda, da je stres eden od glavnih krivcev za bolezni, ki nas tarejo. Da je fizična neaktivnost sigurno prav tako škodljiva kot recimo uživanje substanc ipd. Da še kako velja stari rek »Zdrav duh v zdravem telesu«.

Zakaj torej fitnes ? Zakaj telovadba, joga, sprehodi po naravi ipd ? Zaradi fizične kondicije?

Vse omenjene aktivnosti pripomorejo, da je naše telo bolj »fit«, da lažje zdržimo vse napetosti, stres in hiter tempo današnjega časa. Delujejo preventivno na naše zdravje. Če pa že zbolimo pa je prenašanje bolezni lažje in okrevanje hitreje.

Žal mi je dolgoletno učenje astrologije samo potrdilo dejstvo, da smo si izbrali čudne poti v temu našemu življenju. In da nam pot vedno ni postlana z rožicami ampak pridejo tudi težje preizkušnje. In vse zgoraj omenjeno je dobra in priporočljiva preventiva za čas, ko je naša pot mogoče nekoliko težja.

 

Kaj pa ima to veze s zavarovalništvom ?

Podrobnost je osupljiva, ko jo pogledamo s druge strani. Tako kot je  delo na nas samih preventiva na duhovnem/osebnem nivoju je zavarovalništvo preventiva v t.i. materialnem svetu.

Tako kot imamo svoje telo imamo tudi naše nepremičnine, premičnine in še kaj bi se našlo. In čeprav smo še tako »duhovni« nas poškodba na vozilu prizadene, izliv vode v stanovanju razjezi.. Vsaka še tako mala škoda nam vzame čas predvsem pa nas finančno obremeni.

Da ne omenim primerov ko recimo pride do izziva v obliki težjih bolezni, telesnih poškodb, invalidnosti  ipd.

In osnova zavarovalništva je ravno v temu, da nam zavarovalnica stoji ob strani v trenutku ko se soočimo s takšnimi izzivi. In to za nekaj mesečne/letne premije.

Tako kot naš fizični trening in meditacija, tako tudi vplačevanje premije pomeni nič drugega kot preventivo.

Vsi smo najbolj veseli, da plačujemo in zavarovanja nikoli ne potrebujemo.

Kaj pa če ga ?

Takšni trenutki, ko nekomu zavarovalnina reši obstoj na čisto vsakdanji osnovi niso prijetni. Prav ti trenutki pa mi vedno dajo nov elan, nov zagon in energijo, da še vedno ostajam v svetu zavarovalništva.

 

Žal pa ima zavarovalništvo tudi drugo plat, stran katera je skozi čas postala in postaja vse bolj močna. Tako kot nas v osebnem razvoju muči naš Ego, tako v zavarovalništvu znova in znova obstaja želja po zaslužku. Hitrem zaslužku, sigurnem zaslužku.

Koliko od vsa lahko potrdi, da je pred sklenitvijo zavarovanja prebralo pogoje ?

Koliko si jih je pogledalo podatke o delnicah ali skladih preden je sklenila življenjsko zavarovanje vezano na finančne inštrumente ?

Koliko od vas pozna primere zlorabe, primere dogovorjenih prometnih nesreč ipd. ? Veliko.

Zavarovanje je postalo posel, donosen posel tudi z zavajajočimi informacijami.

Enako kot je danes duhovnost ena od najbolj rastočih ekonomskih panog !

Tako kot v duhovnosti tudi v zavarovalništvu ni instant rešitve. Nihče vas ne more »razsvetliti« brez trdega dela in menjave vzponov in padcev.

Nihče vam ne more obljubljati dobičkov, niti izplačila zavarovalnin, če nimate sklenjenega zavarovanja ali kritja. Vse prevečkrat na terenu opazimo, da zastopniki zaradi nižanja premije spustijo kakšno kritje brez, da bi to opozorili.

Pa je to res krivda zastopnika  ali je mogoče samo vaša nepazljivost ali naivnost ?

Ne zagovarjam nikogar, nasprotno. Pa vendar Kdaj ste res pregledali pogoje in zavarovalno polico preden ste podpisali dokument !?

 

Veste kaj pravimo, če nekdo želi zavarovanje ta moment ? Da je to za zavarovalnico prenevarno, da je škoda mogoče že nastala, da je nevarnost prevelika 😉

 

Zakaj si potem tudi vi ne vzamete časa in res pregledate zavarovalne police preden jo podpišete, preberete zavarovalne pogoje?

Ni drobnega tiska ! Ta izraz se je z leti udomačil prav zato, ker ne beremo pogojev, ne pa ker bi bili tiskani z malo pisavo.

 

Na koncu. Res je , vsako zavarovanje je drago! Še posebno, če nimate sklenjenih pravih kritij.

Čim manj težkih izzivov želim , ter čim več uspeha tako na osebnem kot tudi na materialnem nivoju.

 

 

Darko Žak Miklavec

Darko Žak Miklavec

Pozdravljeni prijatelji, sem Žak Darko, pred dobrimi 40 leti sem se začel ukvarjati s parapsihologijo in zunajzemeljskim življenjem. V zadnjem desetletju pa se je moja pot srečala s Indijskimi vedami, šamanizmom Severne Amerike in Sibirije, postal sem mojster Reikija, zaključil triletno šolanje Indijske astrologije Djotiš, organiziram skupinske meditacije ipd . Vsa ta pot in dostop do starodavnega znanja o času in prostoru, katero se mi odpira v zadnjem času, pa je privedlo do ustvarjanja projekta poimenovanega Matrica »po domače«. V poslovnem svetu pa se lahko pohvalim s preko 17 letnim vodenjem uspešnega podjetja. V več kot 20tih letih dela v zavarovalništvu sem spoznal veliko resnic o življenju, o težavah pa tudi lepih plateh našega vsakdanjika. V ponos in veselje mi bo, če boste v meni našli osebo katera vam bo lahko pomagala, da spoznate sebe, svoje potenciale in zaživite v srcu in v skladu s svojo potjo.

Pošlji komentar